"Debatt" mellan hovvårdare och hovslagare!
Hittade en väldigt rolig men samtidigt intressant artikel i "Hästfocus"
Det är frågor som ställs till både en hovvårdare som verkar enligt SANHCP och en Hovslagare från Svenska Hovslagarföreningen
Tänkte ta två frågor som ställdes och deras svar.
Hur ser ni på hästens hov och dess funktion.
SANHCP:
"Hoven är som benkant väldigt viktig för hästen och vi har läst och 'ven fått tillfälle att lyssna på bla Robert Bowker som är forskare i USA och som har forskat väldigt mycket kring hoven. Vi andvänder oss av den forskning som finns i världen och letar ständigt efter den senaste forskningen.
Det är viktigt att hoven är i naturlig balans och att den andvänd av hästen på rätt sätt, den ska skyddas vid behov men då av beslag som kan sättas på och ta av för maximal rörelse för hoven.
Boots är användbara och skyddar hästen när den behöver det. Det kan nog inte betonas hur viktigt det är att hästen inte har beslag som minskar blod genomströmningen i hoven då detta medför problem i längden för hästen.
Det är viktigt att hoven är i naturlig balans och att den andvänd av hästen på rätt sätt, den ska skyddas vid behov men då av beslag som kan sättas på och ta av för maximal rörelse för hoven.
Boots är användbara och skyddar hästen när den behöver det. Det kan nog inte betonas hur viktigt det är att hästen inte har beslag som minskar blod genomströmningen i hoven då detta medför problem i längden för hästen.
Hovslagare:
Vi har som mål att hovslagare som verkar yrkesmässigt i Sverige ska vara välutbildade. Nästan varje år kommer de hit utländska hovslagare och håller clinics. Svenska hosvlagare är också duktiga på att åka på likande arrangemang i andra länder. Detta gör att vi kan jämnföra oss med hur hovslageriet utförs i andra länder. I sin tur kommer detta våra kunders hästar till glädje genom att vi inte "fastnar" i vad vi en gång har lärt oss, utan hela tiden är öppna för andra infallsvinklar
Kommentar (jag)
Som ni kanske redan vet är jag för barfota på hästar och alla mina hästar är barfota och vart detta ett antal år tillbaka nu.
SANHCP har rätt i det hon säger och att slå på skor på hästen försämrar blodtillförseln i hov och ben. :thumbdown:
Det hovslagaren säger är skrattretande enligt mig.
Att inte fasta i vad vi än gång lärt oss.... jo men tjena, för att slå på skor på hästen kom inte man inte på runt sisådär runt järnålder och hur mycket kunskap hade då kring hästen och dess hovar? Antagligen NOLL!!
Verkar/skos alla hästar enligt samma mall eller ser ni varje hästs hovar individuellt?
SANHCP:
Varje häst och varje hov verkas efter dennes form för att vara i balans.
Hovslagare:
Numera kan en hovslagare ansöka om att bli godkänd av Jordbruksverket. Godkända hovslagare har lite fler befogenheter att arbeta med sjuka hästar. Alla hovlagare har idag ett eget ansvar för det egna arbetet. Förr kunde en hästägare bli åtalad för djurplågeri om hovenslagaren gjorde fel. Även godkända hovslagare har dock också "begränsningar". Med det menar jag att vi måste utföra vårt arbete enligt vetenskap och beprövad erfarenhet.
Kommentar (jag)
SANHCP har lika rätt som det hon säger!
Hovslagare i detta fall tycker jag inte ger ett riktigt bra svar utan drar ut på det hela.
Man får ingen klarhet om hur de verkar/skor hästarna tycker jag.
Slutklämm & sammanfattning
Nu ska ni inte tro att jag är emot alla er som har skor på hästarna.
Det bryr jag mig inte alls om, det får ni göra precis som ni vill.
Men det är är emot är alla okunskap som många hästägare har kring hästens hovar och väljer därefter att sätta på skor på hästen just p.g.a. av tradition eller som många säger " h*n ömmar så mycket utan skor så jag måste sko min häst...."
Har du/ni funderat på varför den ömmar och vad är det som gjort att den börjat ömma?
Jag väljer att ta reda på vad som orsakar problemet (i detta fall ömmande hovar) istället för att dölja problemet med skor på hästen.
En häst föds ju inte med skor på hovarna.
Ett föl/unghäst ömmar inte på de olika underlagen, eller hur?
Så det argumentet håller tyvärr inte. :thumbdown:
Många tävlingryttare säger att de måste ha skor på hästen då den arbetas så hårt och om de inte har skor så sliter det på hovarna för mycket.
Nej, jag vet en del barfota hästar som tävlar på elitnivå i både dressyr samt hoppning och fällttävlan.
Så att sätta på skor för att skydda hoven från förslitning är en ganska lam bortförklaring, det finns boot som hjälper bättre i så fall. ;)


Kommentarer
Trackback